Alternartive Agri-food Production Circuits in a Scenario of Territorial Transformations in Neuquén, Argentina
DOI:
https://doi.org/10.35588/xt3b7810Keywords:
Agro-food, Neuquén, productive circuitsAbstract
The productive transformations in territories of the middle valley of the Neuquén River, in the province of Neuquén, Argentina, have deepened in recent decades, characterized by the expansion of development models that promote the advancement of hydrocarbon activity and the concentrated production of fruits and wines for export. In this context, experiences of cultivation and processing of agri-food combined with state actions that advise and accompany small producers and processors emerge as the opposite. In this scenario and from the concern to notice the sustainability and expansion of the production of healthy foods in Argentina as alternatives to agroindustry and extractivism, the article aims to recognize and analyze the presence of circuits that bring together institutions and local actors as well as public agents in a broad plot deployed in the municipality of San Patricio del Chañar, in the department of Añelo, province of Neuquén. This town is located in a fruit and wine growing area destined for the international market that coincides with the Vaca Muerta area, the main shale oil and shale gas formation in Argentina. In the study carried out since 2020, a qualitative approach is used, focused on field work on properties where they work, to guarantee self-consumption and local sales, family producers, orchardists and food processors. Tours and observation were carried out in the productive spaces as well as interviews with local representatives, technicians and state agents.
Downloads
References
Aguirre, P. (2022). Devorando el planeta. Capital Intelectual.
Alonso, G. y Trpin, V. (2018). Territorios y cuerpos en el norte de la Patagonia: Desafíos teóricos y metodológicos en tiempos de extractivismo. Revista de Estudios Marítimos y Sociales, 13, 1-23.
Barsky, A. (2015) El periurbano productivo, un espacio en constante transformación. Introducción al estado del debate, con referencias al caso de Buenos Aires. Scripta Nova Revista Electrónica de Geografía y Ciencias Sociales, IX(194).
Blanco, J. (2007). Espacio y territorio: Elementos teórico-conceptuales implicados en el análisis geográfico. En M.V. Fernández y R. Gurevich (Coords)., Geografía. Nuevos temas, nuevas preguntas. Un temario para su enseñanza (pp. 37-64). Biblos.
Craviotti, C. (2023). La transformación del sistema agroalimentario y los circuitos alternativos en América Latina: Aportes para su análisis y discusión. Revista Latinoamericana de Estudios Rurales, 8(15), 1-23.
Feito, C. (2018). Problemas y desafíos del periurbano de Buenos Aires. Revista Estudios Socioterritoriales, 24, 1-19.
Fraser, N. (2023). Capitalismo caníbal. Siglo XXI.
García Guerreiro, L. y Wahren, J. (2016). Seguridad alimentaria vs. soberanía alimentaria: La cuestión alimentaria y el modelo del agronegocio en la Argentina. Trabajo y Sociedad, 26, 327-340.
Haesbaert, R. (2004). Dos múltiplos territórios à multiterritorialidade. Porto Alegre.
Instituto Argentino del Petróleo y del Gas (2014). Informe sobre el impacto del desarrollo a escala de Vaca Muerta en la Provincia del Neuquén (caso 500 pozos/año). Instituto Argentino del Petróleo y del Gas.
Jiménez Puente, C. (2007). Los proyectos de cooperación en la construcción de la soberanía alimentaria. Aportes estratégicos. Acsur-Las Segovias.
Karlau, A., Rodríguez, D. y Bendini, M. (18 al 21 de octubre de 2016). Acciones de desarrollo rural y la construcción de políticas públicas. En Actas del Pre Congreso de la Asociación Latinoamericana de Sociología Rural (pp. 1392-1407). Universidad Nacional de Santiago del Estero. Santiago del Estero, Argentina.
Kay, C. (2007). Algunas reflexiones sobre los estudios rurales en América Latina. Íconos Revista de Ciencias Sociales, 29, 31-50. https://doi.org/10.17141/iconos.29.2007.230
Machado Aráoz, H. y Paz, F. (2016). Extractivismo: metabolismo necroeconómico del capital y fagocitosis de las agro-culturas. Reflexiones y aprendizajes desde las re-existencias campesinas en el Valle del Conlara. En C. Porto Goncalves y L. Hocsman (Orgs.), Despojos y resistencias en América Latina / Abya Yala (pp. 141-174). Estudios Sociológicos.
Observatorio Petrolero Sur (OPSUR) (2013). http://www.opsur.org.ar/blog/2013/09/11/que-es-el-fracking-y-cuales-son-los-peli-gros-en-argentina/
Pastor Pazmiño, C., Concheiro, L. y Wahren, J. (2017). Agriculturas alternativas en Latinoamérica. Tipología, alcances y viabilidad para la transformación social-ecológica. Fundación Friedrich Ebet.
Rodríguez, M.D., Chara, J.A. y Romero, M.F. (2020). Experiencia de turismo rural: El circuito de producción de agroalimentos y la feria de la tierra a tu mesa en san Patricio del Chañar, Neuquén, Argentina. En N. Bringas, M. Osorio y A.P. Sosa (Coords.), Número 27. Casos de planeación y gestión turística. Comportamientos, problemas y avances (pp. 295-318). Pasos.
Rossi, L. (2023). Teoría política de la comida. Una crítica ecológico-comunal en tiempos de colapso. Muchos Mundos.
Steimbreger, N., Radonich M. y Bendini, M. (2003). Expansiones de frontera agrícola y transformaciones territoriales: Procesos sociales diferenciales. En M. Bendini y N. Steimbreger (Comps.), Territorios y organización social de la agricultura (pp. 17-39). La Colmena.
Teubal, M. (1999). Complejos y sistemas agroalimentarios: Aspectos teórico- metodológicos. En N. Giarracca (Coord.), Estudios rurales. Teorías, problemas y estrategias metodológicas (pp. 85-114). La Colmena.
Trpin, V. (2023). De trabajadoras rurales a huerteras: Espacios de producción alternativa de agroalimentos en la provincia de Neuquén. En Actas de I Jornadas de investigación y reflexión sobre géneros y ruralidades (pp. 34-55). Instituto de Investigaciones en Humanidades y Ciencias Sociales (IDIHCS-UNLP-CONICET), Universidad Nacional de La Plata. La Plata, Argentina.
Trpin, V. y Rodríguez, D. (2018). Transformações territoriais e desigualdade no norte da Patagônia: Extrativismo e conflitos em áreas agrárias e turísticas. Albuquerque Revista de História, 10(20), 50-66. https://doi.org/10.46401/ajh.2018.v10.7185
Trpin, V. y Rodriguez, M.D. (2023). Producción de agroalimentos en Neuquén. Tensiones y dinámicas alternativas en contextos de expansión extractivista. En Actas del Primer Encuentro Interdisciplinario Indagaciones Situadas en Torno a las Desigualdades (pp. 104-117). IPEHCS-CONICET-UNCo y Universidad Nacional del Comahue. Neuquén, Argentina.
Wagner, L. (2020). Extractivismo. En A. Salomón y J. Muzlera (Eds.), Diccionario del agro iberoamericano (pp. 473-478). Teseo.