Covid-19 Pandemic: Commercial Strategies in the Food Supply in Balcarce, Argentina

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35588/rivar.v10i31.6084

Keywords:

food, territory, retailing, social interactions

Abstract

The agreement between the National Institute of Agricultural Technology (INTA) and the Balcarce Chamber of Commerce and Industry (CCIB) has the objective of knowing the urban entrepreneurs’ socioeconomic situation in Buenos Aires, Argentina, in the context of the Covid-19 pandemic. The present exploratory research focuses on the strategies followed by food merchants. Through online and face-to-face surveys developed from September to December 2021, we have systematized and analyzed 67 complete business questionnaires about the profile of the businesses, commercial strategies implemented during the pandemic, and links with local or regional food production. The results show heterogeneity situations: new stores (pandemic effect), companies that have grown, and others that barely resist the activity with high fixed costs. Local products in shops are scarce, showing the need to implement policies that promote the exchange between local producers and merchants.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ablin, A. (2012). La rutina es el cambio. Supermercadismo. Revista Alimentos Argentinos, 55, 40-48.

Blousson, A. (2009). La gestión del negocio minorista tradicional en la Argentina. Revista de Instituciones, Ideas y Mercados, 50, 140-175.

Borrás, G., Bruno, M. y Viteri, M.L. (2019). Un mundo de sabores: La comercialización de salames y quesos en Tandil. En M.L. Viteri, S. Dumrauf y M. Moricz (Comps.), Mercados: Diversidad de Prácticas Comerciales y de Consumo (pp. 197-210). INTA.

Caracciolo, M. (2019). Espacios comerciales alternativos de la agricultura familiar: criterios para su análisis y diferenciación. En M.L. Viteri, M. Moricz y S. Dumrauf (Comps.), Mercados: Diversidad de prácticas comerciales y de consumo (pp. 133-159). INTA.

Cendón, M.L., Molpeceres, C., Zulaica, L. y Rouvier, M. (2021). Agroecología y canales cortos en el contexto de COVID-19: El caso de la horticultura marplatense. Cuyonomics Investigaciones en Economía Regional, 5(8), 90-108. https://doi.org/10.48162/rev.42.036

Craviotti, C. y Soleno Wilches, R. (2015). Circuitos cortos de comercialización agroalimentaria: un acercamiento desde la agricultura familiar diversificada en Argentina. Mundo Agrario, 16(33), 1-19.

Craviotti, C., Viteri, M.L. y Quinteros, G. (2021). Covid-19 y circuitos cortos de comercialización de alimentos en Argentina. European Review of Latin American and Caribbean Studies, 112, 29-49. http://dx.doi.org/10.32992/erlacs.10780

De Landa, M. (2006). A New Philosophy of Society. Assemblage Theory and Social Complexity. Continuum.

Di Nucci, J. (2020). Técnicas, temporalidades y territorio usado: Reflexiones a partir del circuito superior de supermercados en Argentina. En M.L. Silveira, R. Bertoncello y J. De Nucci (Coords.), Ciudad, comercio y consumo: Nuevas perspectivas para su estudio geográfico. Café de las ciudades.

Di Nucci, J. y Lan D. (2008). Globalización y modernización del comercio minorista argentino en la década de los noventa. Revista Huellas, 12, 176-197.

Di Nucci, J. y Linares, S. (2016). Urbanización y red urbana argentina: Un análisis del periodo 1991-2010. Journal de Ciencias Sociales, 4(7), 4-17. https://doi.org/10.18682/jcs.v0i7.542

Etcheverriborde, A., Cendón, M.L., Molpecedes, M.C., Rodríguez, J., Zulaica, L. y Rouvier, M. (2021). Agroecología en el Sudeste Bonaerense: controversias del Sistema Participativo de Garantía (SPG). Revista RIVAR, 9(27), 1-21. https://doi.org/10.35588/rivar.v9i27.5623

Fingermann, L. y Prividera, G. (2020). Productores y consumidores en la Feria Manos de la Tierra. Otra Economía, 13(23), 181-191.

Ghezán, G., Mateos, M y Viteri, M.L. (2002). Impact of Supermarkets and Fast-Food Chains on Horticulture Supply Chains in Argentina. Development Policy Review, 20(4), 389-408. https://doi.org/10.1111/1467-7679.00179

Hernández Sampieri, R., Fernández Collado, C. y Baptista Lucio, M. (2014). Metodología de la investigación. Sexta edición. McGraw-Hill.

Instituto Nacional de Estadísticas y Censos (INDEC) (2020). Censo Nacional Económico 2020/202: Síntesis Conceptual. Instituto Nacional de Estadísticas y Censos.

____. (2023). Censo Nacional de Población, Hogares y Viviendas 2022. Cuadros de Resultados Provisionales. Instituto Nacional de Estadísticas y Censos. https://www.indec.gob.ar/indec/web/Nivel4-Tema-2-41-165

Lambert, H.F. (2016). Concentración económica en el canal minorista de alimentos y bebidas. Efectos sobre el empleo en la ciudad de Rosario, entre los años 2005-2015. Tesis de grado. Universidad Nacional del Rosario.

Mosse, L. (2019). Organizaciones de intermediación solidaria en el Área Metropolitana de Buenos Aires”. En M.L. Viteri, M. Moricz y S. Dumrauf (Comps.), Mercados Diversidad de prácticas comerciales y de consumo (pp. 173-184). INTA.

Pérez Martín, J. (2020). Abastecimiento de alimentos en el Área Metropolitana de Buenos Aires: Interacciones y configuración espacial de los entramados logísticos-comerciales en los sectores lácteos y frutihortícola. Tesis doctoral. Universidad Autónoma de Barcelona.

Santini, S. y Ghezán, G. (2022). Importancia de las TIC en circuitos cortos de comercialización de alimentos. Revista RIVAR, 9(26), 249-266. https://doi.org/10.35588/rivar.v9i26.5588

Viteri, M.L. (2009). The Buenos Aires Central Wholesale Market (BACWM): A Case of Multiple Power. International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 16, 54-69.

Viteri, M.L., Abdala, J.C., Vittar, C. y Quinteros, G. (2021). Distribución local de alimentos en tiempos de pandemia. Horticultura Argentina, 40(101), 59-71.

Viteri, M.L. y Ghezán, G. (2001). El impacto de la gran distribución minorista en la comercialización de frutas y hortalizas. Cuadernos del CEAgro, 3, 47-52.

Viteri, ML y Tapia. C. (2019). La era del supermercado. En M.L. Viteri, S. Dumrauf y M. Moricz (Comps.), Mercados: Diversidad de prácticas comerciales y de consumo (pp. 125-131). INTA.

Downloads

Published

2023-12-06

Issue

Section

Dossier