Agronomic response of Cicer arietinum L. varieties in low fertility
DOI:
https://doi.org/10.35588/rivar.v9i27.5674Keywords:
agricultural crops, food comsumption, soil fertility, productivity, crops, nitrogenAbstract
The prices of the foods and agricultural inputs increase in the world, for what Cuba develops strategies that allow the production of grains like in chickpea (Cicer arietinum L.) in agroecosystem of low fertility. For it is indispensable to know the agronomic answer of the varieties of the vegetable species in soils with these characteristics. In this study the chickpea varieties National-24, National-29, National-30, National-6 and JP-94 was sowed in a soil with low values of organic matter and means values of phosphorus and potassium. Under these conditions was better the variety National 29 over the rest of them because presenting higher number and weight fresh of nodule, longitude of the root, wide of the glass, number of sheaths for plant, weight of 100 seeds and yield for plant. The results allow intending this to cultivate to sow in Cuba in agroecosystem with the same characteristic and to have good yields.
Downloads
References
Argaw, A. y Mnalku, A. (2017). “Symbiotic Effectiveness of Rhizobium leguminosarum bv. Vicieae Isolated from Major Highland Pulses on Field Pea (Pisum sativum L.) in Soil with Abundant Rhizobial Population”. Annals of Agrarian Science 15(3): 410-419. DOI https://doi.org/10.1016/j.aasci.2017.04.005
Beghalem, H.; Aliliche, K. y Ahmed, A. (2017). “Molecular and Phenotypic Characterization of Endophytic Bacteria Isolated from Sulla Nodules”. Microbial Pathogenesis 111: 252-231. DOI https://doi.org/10.1016/j.micpath.2017.08.049
Cabrera, M. (2022). “Determinación de la madurez fisiológica de los granos de garbanzo linea-24 en siembras tardías”. En Congreso Científico del INCA. Memorias. CDROM. Mayabeque, Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas, 12 a 15 de noviembre de 2022: 13.
Camargo, M.C.; Figueriredo, C. y Machado, J.C. (2019). “Review: Gastric Malignancies: Basic Aspects”. Helicobacter 24(1): e12642.
Cárdenas, R.M.; de la Fé Montenegro, C.; Echevarría, A.; Ortiz, R. y Lamz, A. (2016). “Selección participativa de cultivares de garbanzo (Cicer arietium L.) en feria de diversidad de San Antonio de los Baños, Artemisa, Cuba”. Cultivos Tropicales 37(2): 134-140.
Echevarría, A.; Wong, F.J.; Borboa, J.; Rodríguez, F.; Del Toro, C.L.; García, J.L. y Rueda-Puente, E.O. (2021). “Sistemas de fertilización en garbanzo (Cicer arietinum L.) en suelos de zonas aridas-desértica”. Tropical and Subtropical Agroecosystems 24: 1-26.
FAO (2009). Guía para la descripción de suelos. Roma, Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación.
Fernández, M.V. (2020). Factores determinantes de la nodulación. Buenos Aires, Libro Digital.
Fuentes Cuiñas, A.A.; Vailati, P.A. y Lazzatti, G. (2020). “Vegetarianismo y veganismo: percepciones en el consumo de bebidas de origen vegetal en el Área Metropolitana de Buenos Aires”. Revista RIVAR 7(21): 124-135. DOI https://doi.org/10.35588/rivar.v7i21.4641
Hernández, A.; Pérez, J.M.; Bosch, D. y Castro, N. (2015). Clasificación de los suelos de Cuba Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas. Instituto de Suelos. San José de las Lajas, INCA.
Kumar, G. y Sarma, B.K. (2016). “Eco-friendly Management of Soil-Borne Plant Pathogens through Plant Growth-Promoting Rhizobacteria”. SATSA Mukhapatra-Annual Technical Issue 20: 167-171.
León de la Rocha, J.F.; Sariol, D.M. y Juárez, J.A. “Efecto de la fertilización nitrogenada y fechas de siembra en el cultivo de garbanzo (Cicer Arietinum L.) en Tehuacán, Puebla”. México. Roca: Revista Científico-Educacional de la provincia Granma 15(3): 25-34.
MINAG (2019). Lista Oficial de Variedades Comerciales 2019-2020. La Habana, Dirección de Semillas y Recursos Fitogenéticos, Ministerio de la Agricultura.
Madigan, M.T.; Martiniko, J.M. y Parker, J. (2019). Brock Biology of Microorganisms. 15va. edición. Nueva York, Pearson.
Meriño, Y.; Boicet, T.; Boudet, A. y Cedeño, A. (2017). “Respuesta agronómica de dos cultivares de garbanzo (Cicer arietinum L.) bajo diferentes condiciones de humedad del suelo en la provincia de Granma”. Revista Centro Agrícola 44(2): 22-28.
NC 51 (1999). “Determinación del por ciento de material orgánica. Comité Técnico de Normalización. No. 3. Calidad del suelo. Análisis químico”. La Habana, Oficina Nacional de Normalización.
NC 52 (1999). “Determinación de las formas móviles de fósforo y potasio. Comité Técnico de Normalización. No. 3. Calidad del suelo. Análisis químico”. La Habana, Oficina Nacional de Normalización.
NC 65 (2000). “Determinación de la capacidad de intercambio catiónico y de los cationes intercambiables del suelo. Comité de Normalización. No. 3. Calidad del suelo. Análisis químico”. La Habana, Oficina Nacional de Normalización.
NC ISO 10390. (1999). “Determinación de pH. Comité Técnico de Normalización. No. 3. Calidad del suelo. Análisis químico”. La Habana, Oficina Nacional de Normalización.
Ospina Parra, C.E.; Martínez Medrano, J.C.; Contreras Valencia, K. y Tautiva Merchan, L.A. (2020). “Análisis socioeconómico del cultivo de fríjol en Cundinamarca (Colombia), para la identificación de un Sistema Agroalimentario Localizado (SIAL)”. Revista RIVAR 7(21): 13-32. DOI https://doi.org/10.35588/rivar.v7i21.4622
Pankievicz, C.S.; Irving, T.; Maia, L. y Ané, J.M. (2019). “The Log Walk Towards the Development of Efficients Symbiotics Association’s between Nitrogen-Fixing Bacterian and Non-leguminous Crops”. BMC Biology 17(1): 99. DOI https://doi.org/10.1186/s12915-019-0710-0
Shagarodsky, T.; Chiang, M.L. y López, Y. (2001). “Evaluación de cultivares de garbanzo (Cicer arietinum L.) en Cuba”. Agronomía Mesoamericana 12(1): 95-98. DOI https://doi.org/10.15517/am.v12i1.17298
STATGRAPHICS (2000). Plus versión 5.0 Online Manual. En www.statgraphics.com (consultado 10/08/2022).
Vargas Blandino, D. y Cárdenas, R.M. (2021). “Cultivo del garbanzo, una posible solución frente al cambio climático”. Revista Cultivos Tropicales 42(1): e09.