Recurrences, Innovations, and Mismatches Around the Naming of Argentine Wines

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35588/rivar.v9i26.5514

Keywords:

branding, trademarks, typology, wine, semiotics

Abstract

Despite its enormous importance for a brand, Naming appears as a minor field of knowledge within Branding. It is enough to observe the shortcomings of the classifications of brand names found in the scarce literature on the subject. This article proposes a different way of sorting brand names, depending on the different readings that they can generate as a result of semantic associations. This sorting derives from a semiotic analysis which is synchronic in production and takes the Argentine wine brands as a reference (380 names). This approach, which is disguised as a taxonomy, aims to highlight fundamental theoretical-methodological aspects, not prioritized in the specific literature, which ignores the processual and intersubjective dimensions of the brand. Finally, we describe a couple of names (brands), recently launched by wineries, which stand out for moving away from traditional variants in order to seduce the “postmodern” consumer.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aaker, DA. (1991). Managing Brand Equity: Capitalizing on the Value of a Brand Names. The Free Press.

Batey, M. (2013). El significado de la marca. Cómo y por qué ponemos sentido a productos y servicios. Buenos Aires, Granica.

Camarotti, AC.; Jones, D.; Güelman, M.; Dulbecco P. y Curial, S. (2020). “Cambios en los patrones de consumo de bebidas alcohólicas en la cuarentena por covid-19. Un estudio en el área metropolitana de Buenos Aires (Argentina)”. Revista de Salud Pública 2: 37-50.

Costa, J. (2004). La imagen de marca. Un fenómeno social. Paidós, Barcelona.

Chaves, N. (1988). La imagen corporativa. Barcelona, Gustavo Gili.

Danesi, M. (2011). “What’s in a Brand Name? A Note on the Onomastics of Brand Naming”. Names 59(3): 175-185. DOI https://doi.org/10.1179/002777311x13082331190119

Eco, U. (1995). Tratado de semiótica general. Barcelona, Lumen.

Ferrari, M.; Pesantez-Coronel, P. y Ugalde, C. (2020). “Proceso de naming: teoría vs. práctica”. Pensar la publicidad 14(1): 13-27. DOI https://doi.org/10.5209/pepu.67142

Healey, M. (2009). ¿Qué es el Branding? Barcelona, Gustavo Gili.

Holt, DB. (2003). Brands and Branding. Cambridge, Harvard Business School.

Martínez, O. (2021). “La industria del vino no quiere brindar con precios máximos”. Clarín, 31 de enero de 2021. En https://www.clarin.com/economia/industria-vino-quiere-brindar-precios-maximos_0_p3vk9oxu4.html (consultado 21/04/2022).

____. (2020). “Consumo de vino en cuarentena: más litros y más gastos”. Clarín, 8 de noviembre de 2020. En https://www.clarin.com/economia/consumo-vino-cuarentena-litros-caros_0_xdlzlo05i.html (consultado 12/07/2021).

Molina, MS. (2015). “La protección de la Denominación de Origen, Indicación Geográfica e Indicación de Procedencia. Estudio comparativo de las legislaciones de los Estados latinoamericanos y español”. Revista RIVAR 2(6): 46-69.

Peirce, CS. (1986). La ciencia de la semiótica. Buenos Aires, Nueva Visión.

Péninou, G. (1983). “Narrations et argumentation. Constructions narratives et stratégies discursives en publicité”. En Péninou, G. Sémiotiques II. París, Institut de Recherches et d’ Etudes Publicitaires: 185-212.

Pinillos Laffón, A. (2015). “Nombres corporativos en empresas de carácter familiar en Alicante (España). Criterios denominativos”. Revista Mediterránea de Comunicación 6(2): 149-163.

Pinillos Laffón, A.; Olivares Delgado, F. y Rodríguez Valero, D. (2016). “El nombre de la marca corporativa. Una taxonomía de los nombres de empresa familiar en España”. Revista Latina de Comunicación Social 71: 750-774. DOI https://doi.org/10.4185/rlcs-2016-1119

Pol, A. (2012). “La marca: un signo de identificación visual y auditivo sinérgico”. Cuaderno 42: 205-220. DOI https://doi.org/10.18682/cdc.v42i42.1436

Robres Medel, O. (2007). “El Rioja por los suelos: los topóvinos”. Interlingüística 17: 885-894.

Sánchez, S. (2010). “Packaging y consumo: Los temas de las contraetiquetas de vinos tintos”. LIS Letra. Imagen. Sonido. Ciudad mediatizada 5: 24-40.

Semprini, A. (2006). La marca postmoderna. Potere e fragilità della marca nelle societá contemporanee. Milano, Franco Angeli.

____. (1995). El marketing de la marca. Una aproximación semiótica. Barcelona, Paidós.

Verón, E. (2006). “Un corps vivant dans un monde mécanique. Bribes d´un sémiotique du vin”. En Boutaud, JJ. (dir.). Scènes Gourmandes. Rencontres Biac 2005. París, Jean-Paul Rocher Editeur: 131-142.

____. (2004). “Diccionario de lugares no comunes”. En Verón, E. Fragmentos de un tejido. Barcelona, Gedisa: 39-59.

Wilensky, A. (2014). La promesa de la marca. Claves para diferenciarse en un escenario caótico. Buenos Aires, Temas.

Downloads

Published

2022-05-19

Issue

Section

Articles