Territorial Add Value Strategies: Circular Bioeconomy Experiences from Balcarce (Argentina)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35588/rivar.v10i28.5339

Keywords:

agri-food industry, by-products, territory, sustainable development

Abstract

The growing concern about world population increases, high demand for food and energy, as well as climate change, generates the emergence of value-added initiatives linked to the development of sustainable territories. This article aims to analyze the add value concept, and specifically the territorial add value, based on an experience around the circular bioeconomy in Balcarce, Buenos Aires, Argentina. It is an innovative firm oriented to insect breeding from organic waste, obtaining proteins for animal feed and compost. Under the case study methodology, secondary and primary sources were reviewed, and activities developed and coordinated by the firm were analyzed. This firm shows high potential in generating strategies for territorial add value in a sustainable way. Besides, it shows a high development of multiscale and multidimensional networks, articulating between antagonistic models at local level.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bernhardt, T. y Milberg, W. (2011). “Economic and Social Upgrading in Global Value Chains: Analysis for Horticulture, Apparel, Tourism and Mobile Telephones”. Capturing the Gains Working Paper 6: 1-113. DOI https://doi.org/10.2139/ssrn.1987688

Bocchetto, R.; Gauna, D.; Bravo, G.; González, C.; Rearte, M.; Molina Tirado, L.; Hilbert, J.; Eisenberg, P.; Lecuona, R.; Taraborrelli, D.; Papagno, S. y Vaudagna, S. (2021). Bioeconomía del norte argentino: situación actual, potencialidades y futuros posibles. Proyecto “Bioeconomía argentina: construyendo un futuro inteligente y sustentable para el norte argentino 2030”. Buenos Aires, MINCyT – INTAINTI UNNE-UNSa-UNSE.

Bruno, M.P.; Mujica, G. y Cendón, M.L. (2018). “Innovaciones en la trama productiva-comercial de papa en el sudeste de la Provincia de Buenos Aires, Argentina”. En X CONGRESO ALASRU Ruralidades en América Latina: convergencias, disputas y alternativas en el siglo XXI. Montevideo, diciembre 2018.

Bruno, M.P.; Viteri, M.L. y Sili, M. (2021). “El rol de las agronomías y acopios en la consolidación del modelo de agronegocios en Balcarce (2000-2019)”. Mundo Agrario 22(50): 1-20. DOI https://doi.org/10.24215/15155994e171

Callon, M. (2001). “Redes tecno-económicas e irreversibilidad”. REDES 8(17): 85-126.

Carus, M. y Dammer, L. (2018). “The ‘Circular Bioeconomy’ – Concepts, Opportunities and Limitations”. Nova Institute for Ecology and Innovation. En www.bio-based.eu/nova-papers (consultado 10/10/2022).

Cendón, M.L.; Molpeceres, C.; Zulaica, L. y Rouvier, M. (2021). “Agroecología y canales cortos en el contexto de COVID-19: el caso de la horticultura Marplatense”. Cuyonomics. Investigaciones en Economía Regional 5(8): 90-108. DOI https://doi.org/10.48162/rev.42.036

CCI France Argentine (2021). “Alianzas estratégicas, generando triple impacto en la región”. CCI France Argentine. Webinar, 29 junio 2021. En https://www.youtube.com/watch?v=Gr-CSRwJPWI (consultado 10/10/2022).

Champredonde, M. y González Cosiorovski, J. (2016). “¿Agregado de Valor o Valorización? Reflexiones a partir de Denominaciones de Origen en América Latina”. Revista RIVAR 3(9): 147-172.

European Commission (2015). Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. Closing the loop – An EU action plan for the Circular Economy. European Commission, Bruselas, 02.12.2015.

Hodson de Jamarillo, E.; Hunry, G. y Trigo, E. (eds.). (2019). La bioeconomía. Nuevo marco para el crecimiento sostenible en América Latina. Bogotá, Editorial Pontificia Universidad Javeriana.

Kamp, J. (2017). PLAN A. La transformación de la economía argentina. Buenos Aires, Biblioteca Permacultura.

Lachman, J.; Bisang, R.; De Obschatko, E. y Trigo, E. (2020). Bioeconomía: una estrategia de desarrollo para la Argentina del siglo XXI. Buenos Aires, IICA.

Lu, R. y Dudensing, R. (2015). “What Do we Mean by Value-Added Agriculture?”. Choices 30(4): 1-8.

Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca (2021). Producción de papa en Argentina. Buenos Aires, Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca. En https://www.argentina.gob.ar/sites/default/files/magyp-informe-papa-mayo-2021.pdf (consultado 10/10/2022).

Neiman, G. y Quaranta, G. (2006). “Los estudios de caso en la investigación sociológica”. En Vasilachis de Gialdino, I. (coord.). Estrategias de investigación cualitativa. Barcelona, Gedisa: 213-237.

Porter, M. y Kramer, M. (2011). Creating Shared Value. Harvard, Harvard Business School Publishing Corporation.

Primer día (2021). “La industria del insecto que nació en Caroya y ya quintuplicó su valor”. Periodismo independiente Primer día, 22 de agosto 2021. En https://primerdia.com.ar/la-industria-del-insecto-que-nacio-en-caroya-y-ya-quintuplico-su-valor/ (consultado 10/10/2022).

Región Mar del Plata (2021). “PROCENS se suma al sector industrial planificado”. Región Mar del Plata. En https://regionmardelplata.com/ver-noticia.asp?noticia=balcarce-procens-se-suma-al-sector-industrial-planificado&codigo=13731 (consultado 10/10/2022).

Riveros, H. y Heinrichs, W. (2014). Valor agregado en los productos de origen agropecuario Aspectos conceptuales y operativos. San José de Costa Rica, IICA.

Rodríguez, A. (2017). “La bioeconomía: oportunidades y desafíos para el desarrollo rural, agrícola y agroindustrial”. Boletín CEPAL-FAO-IICA. Santiago, Cepal, FAO e IICA.

Rouvier, M.; Molpeceres, C.; Cendón, M.L.; Barral, M.P. y Zulaica, L. (2021). “Una aproximación a las producciones frutihortícolas comerciales con bases agroecológicas en el partido de General Pueyrredon y la zona”. Visión Rural 138: 42-45.

Santarcángelo, J.; Schteingart, D. y Porta, F. (2017). “Cadenas Globales de Valor: una mirada crítica a una nueva forma de pensar el desarrollo”. Cuadernos de Economía Crítica 7: 99-129.

Schröder, P.; Albaladejo, M.; Ribas, P.A.; MacEwen, M. y Tilkanen, J. (2020). The Circular Economy in Latin America and the Caribbean. Londres, Chatam House.

Trigo, E.; Vera Morales, E.; Grassi, L.; Losada, J.; Dellisanti, J.P.; Molinari, M.E.; Murmis, M.R.; Almada, M. y Molina, S. (2017). Bioeconomía argentina. Visión desde la agroindustria. Buenos Aires, Ministerio de Agroindustria.

Viteri, M.L. y Bruno, M.P. (2021). “Procens: una empresa innovadora que apuesta a la economía circular en Balcarce”. Visión Rural 27(136): 52-56.

Wierny, M.; Coremberg, A.; Costa, R.; Trigo, E. y Regunaga, M. (2015). Medición de la bioeconomía: cuantificación del caso argentino. Buenos Aires, Bolsa de Cereales de Buenos Aires.

Downloads

Published

2022-11-11

Issue

Section

Articles