The Banana Festival in the Colombian Urabá: Culture and Tradition

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4953

Keywords:

banana, cultural diversity, cultural identity, festival, folklore, food production

Abstract

Colombia, thanks to its geographical location, has advantages for the production and marketing of various fruits, many of which participate in international markets, as is the case of bananas. The most important banana zone in Colombia is located in the Urabá region with a vast area of banana cultivation, generating a positive economic impact both nationally and regionally. It is in the municipality of Apartadó where the most important festival of Colombian bananas takes place, a festival attended by locals and foreigners and where various activities are developed around the cultivation of bananas. The objective of this article is to make known the cultural and gastronomic samples developed in these festivities as well as to recognize the fruit of the banana as an invaluable sample of culture and tradition in Colombia.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alcaldía de Apartadó (2020) “Alcaldía de Apartadó, Antioquia”. Portal del Estado colombiano. En https://web.archive.org/web/20150923172633/http://www.apartado-antioquia.gov.co/informacion_general.shtml (consultado 07/08/2020).

Analpes Ingenieros (2020). “Garrucha para el banano”. Ingenieros Analpes. Bogotá, Analpes. En https://www.analpes.com/productos/cable-vias/ (Consultado 24/08/2020).

Carvajal-García, M., Zuluaga-Arango, P., Ocampo-López, OL. y Duque-Gómez, D. (2019). “Las exportaciones de plátano como una estrategia de desarrollo rural en Colombia”. Apuntes del CENES 38(68): 113-148. DOI https://doi.org/10.19053/01203053.v38.n68.2019.8383

Departamento Administrativo Nacional de Estadística (DANE) (2019). Boletín técnico Exportaciones (EXPO). En https://www.dane.gov.co/files/investigaciones/boletines/exportaciones/bol_exp_dic18.pdf (consultado 21/10/2020).

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO) (2020). Banana Statistical Compedium 2019. Roma, FAO. En http://www.fao.org/3/cb0466en/cb0466en.pdf (consultado 21/08/2020).

Galarza Suárez, L. (2019). “Tierra, trabajo y tóxicos: sobre la producción de un territorio bananero en la costa sur del Ecuador”. Estudios Atacameños 63: 341-364. DOI

https://doi.org/10.22199/issn.0718-1043-2019-0034

Gobernación de Antioquia (2015). Estudio de tendencias ocupacionales de corto y mediano plazo en Urabá. Medellín, Gobernación de Antioquia.

Gómez Berrío, AM. (2011). Transformación del banano en Urabá: experiencias pasadas, iniciativas presentes y nuevas oportunidades de industrialización. Tesis de maestría. Medellín, Universidad EAFIT.

González Porras, CV. (2017). Efecto de la sustitución del cloruro de potasio por el nitrato de potasio en un programa de fertilización bananero. Tesis de pregrado. Machala, Universidad Técnica de Machala.

Mejía, DPG., Ceballos, VHN. y Díaz, GA. (2018). “Los salarios de eficiencia en el sector bananero de Urabá, Colombia”. Revista de Economía del Caribe 20.

Ministerio de Agricultura de Colombia (2016). “Banano”. Bogotá, Gobierno de Colombia. En https://www.agronet.gov.co/Documents/BANANO2016.pdf (consultado 13/07/2020).

Ospina, C., Martínez, J., Contreras K. y Tautiva, L. (2020). “Análisis socioeconómico del cultivo de fríjol en Cundinamarca (Colombia), para la identificación de un Sistema Agroalimentario Localizado (SIAL)”. Revista RIVAR 7(21): 13-32. DOI

https://doi.org/10.35588/rivar.v7i21.4622

Real Academia Española (RAE) (2021). “Banana”. Diccionario de la lengua española. En https://dle.rae.es/banano?m=form (consultado 05/05/2021).

Restrepo, JC. (2017). “¡Urabá es banano y mucho más!”. Agronegocios. Bogotá, Agronegocios. En https://www.agronegocios.co/agricultura/uraba-es-banano-y-mucho-mas-2622899#:~:text=Solo%20unas%2095.000%20hect%C3%A1reas%20son,que%20beneficia%20a%208.000%20familias. (consultado 23/07/2020).

Roldán, D., Salazar, M., González, F. y Peña, Y. (2004). La cadena de banano en Colombia. Bogotá, Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural y Observatorio Agrocadenas Colombia: 1-19.

Saavedra, M. (2016). “Apartadó celebra su primera feria agroindustrial”. Elmundo.com. En https://www.elmundo.com/noticia/Apartado-celebra-su-primera-Feria-Agroindustrial/342904 (consultado 26/08/2020).

Soto, BM. (1985). Bananos: cultivo y comercialización. San José, Litografía e Impressa LIL.

Velásquez, HJC., López, MLM. y Cardona, LDJM. (2005). “Caracterización de propiedades mecánicas del banano (cavendish valery)”. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín 58(2): 2975-2988.

Downloads

Published

2021-05-10

Issue

Section

Dossier