Transformation of the Biocultural Heritage in the Chiloe Archipelago: A Globally Important Agricultural Heritage System

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35588/rivar.v10i31.6051

Keywords:

Biocultural heritage, Drivers of change, Family Farming, Chiloé Archipelago, GIAHS

Abstract

Peasant family farming is characterized by its resilience to change, although it is exposed to drivers of socio-environmental transformation. We study the historical and contemporary drivers of change that have influenced the loss of biocultural heritage in the Rilán peninsula, a rural space in the Chiloe archipelago, in southern Chile that has been recognized by FAO as a Globally Important Agricultural Heritage System (GIAHS). Between September 2020 and October 2021, through a literature review, farm characterization sheets, and semi-structured interviews, eighteen family farms were visited, and individual conversations were held with a local historian and a rural extensionist in the agricultural field. The results show that, in the Chiloe archipelago, family farming continues to be a fundamental activity in terms of both identity and production, where, despite the changes in rural lifestyles in recent decades, a broad complex of knowledge, practices, and beliefs persists that have withstood rapid processes of agricultural modernization and multiple territorial transformations.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Barreau, A., Ibarra, J.T., Wyndham, F.S. y Kozak, R.A. (2019). Shifts in Mapuche Food Systems in Southern Andean Forest Landscapes: Historical Processes and Current Trends of Biocultural Homogenization. Mountain Research and Development, 39(1), R12-R23. https://doi.org/10.1659/MRD-JOURNAL-D-18-00015.1

Boege, E. (2008). El patrimonio biocultural de los pueblos indígenas de México: Hacia la conservación in situ de la biodiversidad y agrodiversidad en los territorios indígenas. Instituto Nacional de Antropología e Historia, Comisión Nacional para el Desarrollo de los Pueblos Indígenas.

Bustos, B., Délano, J. y Prieto, M. (2019). “Chilote tipo salmón”. Relaciones entre comodificación de la naturaleza y procesos de producción identitaria. El caso de la región de Los Lagos y la industria salmonera. Estudios Atacameños, 63, 383-402. https://doi.org/10.22199/issn.0718-1043-2019-0026

Castro, A. (2020). La sociedad de la manzana chichera. Chiloé, 1849-1924. RIVAR, 7(20), 145-162. http://dx.doi.org/10.35588/rivar.v7i20.4487

FAO (2014). El Legado del AIAF 2014 y el camino a seguir. Acto de clausura Año Internacional de la Agricultura Familiar. FAO.

____. (2018). Sistemas importantes del patrimonio agrícola mundial: La biodiversidad agrícola y los ecosistemas resilientes. Prácticas agrícolas tradicionales e identidad cultural. FAO.

Hazell, P. y Wood, S. (2008). Drivers of Change in Global Agriculture. Philosophical Transactions of the Royal Society B, 363(1491), 495-515. https://doi.org/10.1098/rstb.2007.2166

Ibarra, J.T., Caviedes, J., Barreau, A. y Pessa, N. (Eds.). (2019). Huertas familiares y comunitarias: Cultivando soberanía alimentaria. Universidad Católica de Chile.

INE (2017). XIX Censo Nacional de Población y VIII de Vivienda o Censo de Población y Vivienda. INE.

Kaulen-Luks, S., Marchant, C., Olivares, F. e Ibarra, J.T. (2022). Biocultural Heritage Construction and Community-based Tourism in an Important Indigenous Agricultural Heritage system of the southern Andes. International Journal of Heritage Studies, 28(10), 1075-1090. https://doi.org/10.1080/13527258.2022.2131882

Koohafkan, P. y Altieri, M. (2011). Sistemas ingeniosos del Patrimonio Agrícola Mundial: Un legado para el futuro. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y Alimentación.

Marchant Santiago, C., Fuentes Acuña, N., Kaulen Luks, S. e Ibarra, J.T. (2020). Saberes locales en huertas de montaña del sur de los Andes: Un refugio de memoria biocultural mapuche pewenche. Pirineos, 175, e060. https://doi.org/10.3989/pirineos.2020.175010

Monterrubio-Solís, C., Barreau, A. e Ibarra, J.T. (2023). Narrating Changes, Recalling Memory: Dispossession by Accumulation in Food Systems of Indigenous Communities at the Extremes of Latin-America. Ecology and Society, 28(1), 3. https://doi.org/10.5751/ES-13792-280103

Nazarea, V. (2006). Local Knowledge and Memory in Biodiversity Conservation. The Annual Review of Anthropology, 35, 317-335. https://doi.org/10.1146/annurev.anthro.35.081705.123252

Peralta, C. y Thomet, M.J. (2013). Curadoras de semillas. El arte de conservar las semillas de los pueblos. CETSUR.

Reyes, S.R.C., Miyazaki, A., Yiu, E. y Saito, O. (2020). Enhancing Sustainability in Traditional Agriculture: Indicators for Monitoring the Conservation of Globally Important Agricultural Systems (GIAHS) in Japan. Sustainability, 12(14), 5656. https://doi.org/10.3390/su12145656

Román, Á., Barton, J.R., Bustos Gallardo, B. y Salazar, A. (2015). Revolución salmonera: Paradojas y transformaciones territoriales en Chiloé. RIL.

Saavedra, G. (2015). Los futuros imaginados de la pesca artesanal y la expansión de la salmonicultura en el sur astral de Chile. Chungará, Revista de Antropología Chilena, 47(3), 1-18. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-73562015005000031

Salières, M., Le Grix, M., Vera, W. y Billaz, R. (2005). La agricultura familiar chilota en perspectiva. Revista LIDER, 13, 79-104.

Toledo, V.M. y Barrera-Bassols, N. (2008). La memoria biocultural: La importancia ecológica de las sabidurías tradicionales. Icaria.

UNESCO (2014). Indicadores UNESCO de Cultura para el Desarrollo. UNESCO.

Unigarro, C. (2015). Sistemas alimentarios y patrimonio alimentario. Transculturaciones en el caso ecuatoriano. Antropología Cuadernos de investigación, 15, 21-34. https://doi.org/10.26807/ant.v0i15.38

Urbina, R. (2002). La vida en Chiloé en los tiempos del fogón, 1900-1940. Universidad de Playa Ancha.

Venegas, C. y Lagarrigue, A. (2018). Manual de gestión de sitios SIPAM. Centro de Educación y Tecnología, Programa Chiloé.

Yáñez, R. (2010). Transformaciones identitarias en el archipiélago de Chiloé. [Tesis de pregrado]. Universidad de Chile.

Downloads

Published

2023-12-15

Issue

Section

Articles