ICT Relevance at Food Short Channels

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35588/rivar.v9i26.5588

Keywords:

electronic commerce, social appropiation, agroecology

Abstract

In recent decades there has been a growth in healthier forms of production (agroecological products) and more direct forms of linkage between producer and consumer (short channels). In turn, the spread of Information and Communication Technologies (ICT) fosters direct contact between producers and consumers. This paper analyzes the trajectory of social appropriation of ICT in agroecological food marketing short circuits based on the case study Tu Raíz, an entrepreneurship in the southeast of the province of Buenos Aires. In addition, it is proposed to reflect on their actions in the face of the Social, Preventive and Mandatory Isolation imposed by the COVID-19 pandemic. Concepts from the Theory of Communication and the Sociology of Innovation are used, understanding ICT as communication technologies that are socially constructed. Following qualitative methodology, interviews are conducted, physical spaces are observed and digital spaces are analyzed. Based on the trajectory of the case study, an attempt is made to reflect on the importance of ICT in this type of entrepreneurship, while at the same time allowing us to visualize how their expansion is favored during the pandemic in those cases that have already been working with ICT.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Andrés, G. (2014). “Una aproximación conceptual a la ‘apropiación social’ de TIC”. Question/Cuestión 1(43): 17-31.

Benítez Larghi, S. (2009). “Manifestaciones de la apropiación: las Tecnologías de Información y Comunicación (TIC) en la vida de las Organizaciones de Trabajadores Desocupados”. ëa Journal of Medical Humanities & Social Studies of Science and Technology 1(2): 1-23.

Bijker, W. (1993). “Do not despair: There is Life After Constructivism”. Science, Technology & Human Values 18(1): 113-138. DOI https://doi.org/10.1177/016224399301800107

Bos, E. y Owen, L. (2016). “Virtual Reconnection: The Online Spaces of Alternative Food Networks in England”. Journal of Rural Studies 45: 1-14. DOI https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2016.02.016

Castells, M. (2001). Galaxia internet. Madrid, Areté.

Cendón, ML.; Bisso Castro, V.; Kemelmajer, Y. y Galeotti, P.J. (2021a). “La intermediación solidaria en el abastecimiento de verduras agroecológicas en el contexto del COVD-19”. Revista Brasileira de Agroecologia 15(4): 153-166.

Cendón, ML.; Molpeceres, C.; Zulaica, L. y Rouvier, M. (2021b). “Agroecología y canales cortos en el contexto COVID-19. El caso de la horticultura marplatense”. Cuyonomics Investigaciones en Economía Regional 5(8): 90-108. DOI https://doi.org/10.48162/rev.42.036

CEPAL (2014). “Agricultura familiar y circuitos cortos: nuevos esquemas de producción, comercialización y nutrición”. En Memoria del seminario sobre circuitos cortos. Serie Seminarios y Conferencias 77 (LC/L.3824). Santiago de Chile, 2 y 3 de septiembre de 2013: 7-8.

Cope, B. y Kalantzis, M. (2009). Ubiquitous Learning. Exploring the Anywhere/Anytime Possibilities for Learning in the Age of Digital Media. Champaign, University of Illinois Press.

Coraggio, J. (2011). Economía social y solidaria. El trabajo antes que el capital. Quito, Abya-Yala.

Crovi Druetta, D. (2013). “Repensar la apropiación desde la cultura digital”. En Morales, S y Loyola, M. (eds.). Nuevas perspectivas en los estudios de comunicación: la apropiación tecno­mediática. Buenos Aires, Imago Mundi: 11-23.

Díaz Bordenave, J. (2004). “De la información agrícola a la comunicación para el cambio social”. En Cimadevilla, G. y Carniglia, E. (eds.). Comunicación, ruralidad y desarrollo. Mitos, paradigmas y dispositivos para el cambio. Buenos Aires, INTA: 47-55.

Finquelievich, S.; Feldman, P. y Fischnaller, C. (2014). “Innovación socio-técnica en pequeñas localidades: resistencias y apropiación”. En Finquelievich, S. (coord.). Innovación abierta en la sociedad del conocimiento. Redes transnacionales y comunidades locales. Buenos Aires, Instituto de Investigaciones Gino Germani y Universidad de Buenos Aires: 237-263.

Lago Martínez, S.; Méndez, A. y Gendler, M. (2017). “Teoría, debates y nuevas perspectivas sobre la apropiación de tecnologías digitales”. En Cabello, R. y López, A. (eds.). Contribuciones al estudio de procesos de apropiación de tecnologías. Rada Tilly, Del Gato Gris: 75-86.

Morales, S. (2009). “La apropiación de las TIC: una perspectiva”. En Morales, S. y Loyola, M. (comps.). Los jóvenes y las TIC Apropiación y uso en educación. Córdoba, edición de las autoras: 97-118.

Natinzon, P.; Jaimes, F.; Villarino, S.; Sallesses, L.; Quiñones Martorello, A.; Muñoz, S. y Martiarena, D. (2019). “La Unidad Demostrativa Agroecológica Balcarce – Los primeros pasos hacia un manejo alternativo”. En XI Jornadas Interdisciplinarias de Estudios Agrarios. Buenos Aires, Universidad de Buenos Aires.

Raad, A. (2006). “Exclusión digital: nuevas caras de viejos malestares”. Revista MAD14: 40-46. DOI https://doi.org/10.5354/0718-0527.2006.14203

Santini, S (2021). “Uso y apropiación social de las tecnologías de la información y de la comunicación (TIC) en agricultura familiar”. Tesis de maestría. Mar del Plata, Universidad Nacional de Mar del Plata. En http://hdl.handle.net/20.500.12123/9694 (consultado 20/05/2022).

Schiavo, E.; Rodríguez, S. y Vera P. (2014). “Apropiación de TIC por parte de comunidades informales en ciudades metropolitanas en el contexto latinoamericano. El caso de la feria La Salada”. En Finquelievich, S. (coord.). Innovación abierta en la sociedad del conocimiento. Redes transnacionales y comunidades locales. Buenos Aires, Instituto Gino Germani: 141-166.

Serra, A (2010). Los ciudadanos, motor de la innovación. Acerca de los nuevos centros de conocimiento. Barcelona, Citilab.

Toboso-Martín, M. (2013). “Entre el uso y el no uso de la tecnología: un enfoque discursivo de la apropiación tecnológica. Intersticios”. Revista Sociológica de Pensamiento Crítico 7(2): 201-214.

Tuomi, I. (1999). “Organizing for Strategic Knowledge Creation”. En Tuomi, I. Corporate Knowledge: Theory and Practice of Intelligent Organizations. Helsinki, Metaxis: 396-410.

Viteri, ML.; Abdala, JC.; Vittar, C. y Quinteros, G. (2021). “Distribución local de alimentos en tiempos de pandemia”. Horticultura Argentina 40(101): 59-71.

Winocur, R. (2007). “Nuevas tecnologías y usuarios: la apropiación de las TIC en la vida cotidiana”. Telos: Cuadernos de comunicación e innovación 73: 109-117.

Downloads

Published

2022-05-31

Issue

Section

Articles