Between Food and Dancing. The Corporal Pleasure at the Bean Festival in Santa Rosa de Tastil (Salta, Argentina)
DOI:
https://doi.org/10.35588/rivar.v8i24.5188Keywords:
food, dance, festival, body, emotionsAbstract
This paper examines the relationship between food and body in the context of a popular festival in Santa Rosa de Tastil, province of Salta, Argentina. The intention is to relate bodily expressions and emotions with playful dynamics, between the consumption of regional products and a festival withdiverse activities, where dance and body articulations stand out. The researcher approaches these connections from two perspectives: the relationship between food and culture where the body plays a key role, considering the phenomenological approach and the anthropology of emotions, as well as the concept of the play, considering that coexistence and human actions are penetrated by the play element. Methodologically, the work includes an autoethnographic approach due to the researcherparticipation herself, recognizing my own perceptions and experiences in this context. The article concludes that the enjoyment of food does not depend on the degree of its elaboration, but on the act and circumstances of its consumption in a social-playful context, that allows bodily contact and pleasure.
Downloads
References
Adams, TE.; Holman Jones, S. y Ellis, C. (2015). Autoethnography. Nueva York, Oxford University Press.
Bénard Calva, SM. (2019). Autoetnografía. Una metodología cualitativa. Aguascalientes, Universidad Autónoma de Aguascalientes y COLSAN.
Blanco, M. (2012). “Autoetnografía: una forma narrativa de generación de conocimientos”. Andamios 9(19): 49-74. DOI https://doi.org/10.29092/uacm.v9i19.390
Barbarán, FR. y Arias, H. (2013) “Migraciones humanas en la Quebrada del Toro (departamento Rosario de Lerma, provincia de Salta, periodo 1947-2001)”. Espacio y Desarrollo 25: 79-102.
Bodnar, J. (1976). “Immigration and Modernization: The Case of Slavic Peasants in Industrial America”. Journal of Social History 10(1): 44-71. DOI https://doi.org/10.1353/jsh/10.1.44
Conquergood, D. (2002). “Performance Studies. Interventions and Radical Research”. The Drama Review 46: 145-153.
Cruz, EN. (2010). Carnavales, fiestas y ferias en el Mundo Andino de la Argentina. Salta, Purmamarka.
Dunham, K. (2005). Kaiso! Writings by and about Katherine Dunham. Madison, University of Wisconsin Press.
Goites, E. (2008). Manual de cultivos para la huerta orgánica familiar. Buenos Aires, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA).
Horque Ferro, R. (1995). Cultivo del Haba. Manual RI N° 01-04. Lima, Instituto Nacional de Investigación Agraria (INIA).
Huizinga, J. (1972). Homo ludens. Madrid, Alianza.
INAI (2015). Encuesta de Condiciones de Vida de Familias, Grupos Convivientes y Comunidades Indígenas en la Argentina. En https://www.desarrollosocial.gob.ar/wp-content/uploads/2015/12/53-Documento-Encuesta-Comunitaria-INAI.pdf (consultado 06/09/2021).
Koeltzsch, GK. (2019). “Cuerpo y Belleza en la danza. Influencias externas e internas sobre el cuerpo danzante”. En Cinelli, N. Apuntes y reflexiones sobre las artes, las historias y las metodologías. Volumen 3. Santiago de Chile, RIL y Universidad Autónoma de Chile: 125-148. DOI https://doi.org/10.32457/isbn9789568454494492019-ed1
Koeltzsch, GK. y Cruz, EN. (2020). “Reflexiones transdisciplinares para el estudio del cuerpo y la danza en el periodo colonial. Un caso en el Tucumán (Jujuy, s. XVIII-XIX)”. Latinoamérica. Revista de estudios latinoamericanos. Ciudad de México, UNAM-CIALC. Aprobado para su publicación.
Le Breton, D. (1999). Las pasiones ordinarias. Antropología de las emociones. Buenos Aires, Nueva Visión.
Ligiéro, Z. (2011). Corpo a corpo. Estudo das perfomances brasileiras. Río de Janeiro, Garamond.
Long, J. (1996). Conquista y comida. Consecuencias del encuentro de dos mundos. Ciudad de México, UNAM.
Lorenz, M. (2000). Leibhaftige Vergangenheit. Einführung in die Körpergeschichte. Tübingen, Diskord.
Losinno, L. y Flores Bragulat, A. (2019). “Leche de burra en casos de alergia a la leche de vaca en humanos. Un desafío para Argentina”. Revista Científica FAV-UNRC Ab Intus 3(2): 81-99.
McMahon, DM. (2006). Happiness: A History. Nueva York, Grove Press.
Merleau Ponty, M. (1975). Fenomenología de la percepción. Barcelona, Península.
Millones, L. (1987). Historia y poder en los Andes Centrales. Madrid, Alianza.
Mintz, SW. (1996). Tasting Food, Tasting Freedom. Excursions into Eating, Culture, and the Past. Boston, Beacon Press.
Mujica, F. (2017). “Cocina y patrimonio alimentario”. En Lacoste, P. (coord.). Patrimonio y desarrollo territorial Región de O’Higgins. Productos típicos alimentarios y artesanales de la Identidad, historia y potencial de desarrollo. Santiago de Chile, Instituto de Estudios Avanzados IDEA, USACH: 226-238.
Parodi, LR. (1966). La agricultura aborigen argentina. Buenos Aires, EUDEBA.
Raffino, R. (1967). “Los Petroglifos del ‘Abra Romero’, Santa Rosa de Tastil”. Anales de Arqueología y Etnología XXII: 53-76.
Roda, HF. (2011). “Hombres emplumados: el ritual de la danza de los samilantes”. En Garcés, CA. (ed.). Samilantes, ángeles y enterradores. Estudios de Historia Cultural. San Salvador de Jujuy, EDIUNJu: 47-92.
Sánchez Patzy, R. (2014). “Hacia un nuevo panorama sonoro y musical de la Quebrada de Humahuaca y los valles de altura de Jujuy. Reflexiones desde la antropología social”. En Cruz, EN. (ed.). Carnavales, fiestas y ferias en el mundo andino de la Argentina. San Salvador de Jujuy, Purmamarka: 159-179.
Soria, SS.; Doña, MG. y Zorrilla, ME. (2019). Patrimonio arqueológico y desarrollo local: el Museo de Sitio de Tastil y su reactivación museográfica. Buenos Aires, Subsecretaría de Patrimonio Cultural de la Provincia.
Spedding Pallet, A. (2004). “Introducción a la sociología de la religión en el contexto andino”. En Spedding Pallet, A. Gracias a Dios y a los achachilas. Ensayos de sociología de la religión en los Andes. La Paz, ISEAT y Plural: 11-71.
Vallejo, JR. y González, JA. (2014). “La leche de burra: un recurso terapéutico polivalente en la etnomedicina española”. Medicina Naturista 8(1): 15-22.
Vega, C. (1936). Danzas y canciones argentinas. Teorías e investigaciones. Buenos Aires, Ricordi.
Vejling, L. (2007). “La dirección general del Acto Central de la Fiesta Nacional de la Vendimia: entre la originalidad y la tradición”. En VV.AA. Una dramaturgia popular mendocina. Fiesta de la Vendimia. Guiones. Volumen 5. Mendoza, Culturales de Mendoza: 9-51.
Vigarello, G. (2017). El sentimiento de siÌ. Historia de la percepcioÌn del cuerpo (s.XVI - s.XX). Bogotá, Universidad Nacional de Colombia.
Villagrán, C. y Castro, V. (2003). Ciencia indígena de los Andes del Norte de Chile. Santiago de Chile, Universitaria.
Vitry, C. (2005) “Ocupación Inka en la Quebrada del Toro, Salta, Argentina”. Xama 15-18: 5-19.