Localized Agro-Food Systems and Patrimonialization Processes in Territories of the Province of Buenos Aires, Argentina: Possibilities and Contradictions

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35588/rivar.v9i25.5412

Keywords:

food, heritage, learnings, local reinvention

Abstract

The concept of the Localised Agro-Food System (1998) is the result of numerous scientific debates that point to the worsening of food, environmental problems, and the deepening of the crisis in rural and urban societies. We propose to analyze and characterize institutional and technicals dimensions, focusing on the observation, description, and analysis of local knowledge in two case studies of food heritage processes. The guiding questions were: What is the assumption for generating heritage processes that allow territorial dynamics based on local products? What role do the skills, capacities, and know-how of various actors play in the construction of local food products? What lessons can be learned from the intervention processes to establish regularities, progress, and contradictions? The cases are located in the Pampa region of Argentina and are part of intervention processes promoted by the Universidad Nacional de la Plata, where a significant territorial anchorage of productive activities can be observed. In this sense, some proposals combine formal and informal learning processes and an increase in the capacity for action of producers and consumers, both of which structure the dynamics between tradition and innovation.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Barrionuevo, C. (2017). “El reconocimiento de vinos elaborados con uva Isabella en la región rioplatense argentina y sus controversias”. En XXXI Congreso de la Asociación Latinoamericana de Sociología. Montevideo, 3 al 8 de diciembre de 2017.

Becattini, G. y Rullani, F. (1995). « Système local et marché global: le district industriel ». En Benko, G. y Lipietz, A. (dirs.). Les régions qui gagnent. París, Presses Universitaires de France: 35-55.

Bouche, R. y Bordeaux, C. (2006). “Savoir-faire fromagers de Corse: patrimoine complexe à formaliser entre technique et culture pastorale”. En III Congreso Internacional de la Red SIAL “Alimentos y Territorios”. Baeza, 18 al 21 de octubre de 2006.

Cendón, ML. y Bruno, M. (2018). “Argentinian Geographic Indications: Methodological Contributions to the Study of their Potential and Constraints”. Revista RIVAR 5(14): 106-127.

Champredonde, M. y Pérez Centeno, M. (2008). “Un cacho de cultura... en la configuración del SIAL y en la calificación del ‘Chivito Criollo del Norte Neuquino’ y de su territorio”. En IV Congreso Internacional de la Red SIAL. Mar del Plata, 27 al 31 de octubre de 2008.

Chevallier, D. (dir.). (1991). Savoir-faire et pouvoir transmettre. Transmission et apprentissage des savoir-faire et des techniques. París, Maison des sciences de l’homme. DOI https://doi.org/10.4000/books.editionsmsh.3818

Correa, C.; Boucher, F. y Requier-Desjardins, D. (2006). “¿Cómo activar los sistemas agroalimentarios localizados en América Latina? Un análisis comparativo”. Revista Agroalimentaria 22: 17-27.

Mitchell, JC. (1983). “Case and Situation Analisis”. The Sociological Review 32(2): 187-211.

Moity-Maïzi, P. y Muchnik, J. (2002). « Circulation et construction de savoir-faire: questions pour une anthropologie des systèmes alimentaires localisés ». En Coloquio SYAL Sistemas Agroalimentarios Localizados: productos, empresas y dinámicas locales. Montpellier.

Muchnik, J. (2012). “Sistemas agroalimentarios localizados: desarrollo conceptual y diversidad de situaciones”. En Torres Salcido, G. y Larroa Torres, RM. (coords.). Sistemas agroalimentarios localizados: identidad territorial, construcción de capital social e instituciones. Ciudad de México, Universidad Autónoma de México.

____. (2008). “Alimentos y territorios en un mundo fragmentado”. En Velarde I.; Maggio, A. y Otero, J. (comps.). Sistemas Agroalimentarios Localizados en Argentina. La Plata, INTA, Universidad Nacional de La Plata e INRA.

Muchnik, J. y Sautier, D. (1998). Proposition d’action thématique programmée: systèmes agroalimentaires localisés et construction de territoires. Montpellier, CIRAD.

Nogar, AG. y Torres, J. (2008). “Sistemas Agroalimentarios Localizados: la producción de quesos de Tandil”. En Velarde, I.; Maggio, A. y Otero, J. (comps.). Sistemas Agroalimentarios Localizados en Argentina. La Plata, INTA, Universidad Nacional de La Plata e INRA.

Sen, A. (1999). Development as Freedom. Oxford, Oxford Press University.

Shmitz, H. y Musyck, B. (1994). “Industrial Districts in Europe: Policy Lessons for Developping Countries?”. World Development 22(6): 889-910.

Velarde, I. (2010). Valorización de los recursos agroalimentarios locales como estrategia de desarrollo rural: estudio de caso del vino de la costa de Berisso, Argentina. Tesis de magíster. Buenos Aires, Flacso. En http://syal.agropolis.fr/syal-in-the-world/thesis.html (consultado 10/01/2022).

Velarde, I. y Tiberio, ML. (2015). “Sistemas agroalimentarios localizados y valorización, un análisis comparado entre casos argentinos y portugueses”. En Actas VI Congresso de Estudos Rurais. Entre heranças e emancipações: desafios do rural. Lisboa, Universidade de Lisboa, 16, 17 y 18 de julio de 2015.

Vimo, P. y Velarde, I. (2015). “Identidad territorial alimentaria: puesta en valor de símbolos y referencias identitarias de la quesería en Tandil como factor de desarrollo rural”. En IX Jornadas Interdisciplinarias de Estudios Agrarios y Agroindustriales Argentinos y Latinoamericanos. Buenos Aires, Universidad de Buenos Aires, 3, 4, 5 y 6 de noviembre de 2015.

Downloads

Published

2022-02-19

Issue

Section

Articles